Žloukovické brodění 2023

2023-07-07 23:22:11 | SDH Žloukovice ©Alena Šťovíčková

V pátek 5. července 2023 jsme uspořádali 20. ročník soutěže Žloukovické brodění. Soutěže se zúčastnilo 11 družstev, z toho 9 družstev mužů (Záluží, Čenkov A, Jánská, Broumy, Malé Přílepy, Bavoryně, Nučice, Čenkov B a Žloukovice) a 2 družstva žen (Broumy a Malé přílepy Modré). Žloukovice měli jedno družstvo smíšené, ve složení Míša Říhová, Míša Salačová, Martin Trnka a Vojta Rossler.

Foto

Foto: SDH ©Alena Šťovíčková

Soutěž byla náročná na fyzičku. Vítězem 20. ročníku se stalo družstvo mužů Broumy a družstvo žen Broumy.
Žloukovické brodění je specifická hasičská soutěž, která se naprosto vymyká běžným hasičským soutěžím. Na tuto soutěž se hlásí 4členná družstva. Dva členové po vyběhnutí uchopí proudnice a dva další smotaná céčka. Po proplazení se plechovou rourou (cca 6m) soutěžící položí proudnice na označené místo a postaví hadice.

Po té musí popadnout žebříky, které muži zavěsí pod železniční most, ženy jen položí a pak členové mužstvavyběhnou po náspu na most. Letos jsme byli nuceni vynechat slanění z mostu a nahradili jej vytažením sudu z vody na most (muži měli sud naplněný vodou a ženy jej tahaly prázdný). Pak členové družstva přeběhli přes most ke člunu u řeky, navlékli si záchranné vesty a vydali se po člunu pro barel, který je pro muže naplněn celý vodou, pro ženy je naplněn vodou jen z půlky. Barel znázorňuje tonoucího, kterého musí posádka člunu vytáhnout. Po přebrodění řeky Berounky se podstupuje zkouška ze zdravovědy. Provádí se stabilizovaná poloha „utonulého“ (živý vzorek, předstírající utonulého), masáž srdce a dýchání z úst do úst na „maketě“. Dále členové družstva musí popadnout „utonulého“ na nosítkách a doběhnout k můstku, seběhnout k řece, nabrat plný kýbl vody a vynést k silnici. Muži musí naplnit vodou sud, proto každý muž běží, jde, sune se či leze několikrát. A naposledy vzít „utonulého“ a donést ho na určené místo před cílem. Poslední z družstva zmáčkne tlačítko a ukončí pokus.

Foto z akce





Autor: SDH Žloukovice ©Alena Šťovíčková

Obec











Sbor dobrovolných hasičů Žloukovice
Žloukovice 93
267 05 Nižbor
IČ: 47560550

www.sdhzloukovice.cz
© Sbor dobrovolných hasičů Žloukovice
Právní doložka
Editace