Hasiči pomáhají - Morava, Hrušky, 3.7. 2021

2021-08-23 22:50:09 | SDH Žloukovice ©Vojtěch Rössler

Všichni máme jistě v živé paměti události z roku 2002, kdy povodeň zasáhla naše obce a způsobila značné škody na majetku i velké starosti lidem, kterých se dotkla a proto se nám všem zatajil dech při zhlédnutí prvních záběrů z obcí na jižní Moravě, které dne 24. června zasáhlo ničivé tornádo, které si krom obrovských škod na majetku vyžádalo i oběti na životech.

Foto

Foto: SDH ©Vojtěch Rössler

Jakožto dobrovolní hasiči ze Žloukovic jsme začali řešit jak bychom mohli být užiteční a rozhodli se vyrazit do zasažené oblasti na pomoc. V první chvíli jsme kontaktovali krizový štáb Jihomoravského kraje s nabídkou pomoci, a následně jsme kontaktovali přímo krizový štáb v obci Hrušky, která byla jednou z nejpostiženějších, kde naši nabídku přivítali a my jsme začali dávat dohromady vše potřebné. Zde bych rád poděkoval zejména obci Nižbor v čele s paní starostkou Kateřinou Zuskovou, která nám poté co jsme jí objasnili náš plán, laskavě zapůjčila hasičské vozidlo Ford Transit a poskytla i materiální pomoc ve formě plastových pytlů na odpad, které byly v té době na Moravě nedostatkovým zbožím. Dále jsme se rozhodli nepřijet s prázdnýma rukama a proto jsme oslovili místní podnikatele, kteří nám velmi laskavě poskytli nářadí, stavební, spojovací i elektroinstalační materiál, který by na místě mohl být potřeba. Zde bych rád poděkoval společnostem a podnikatelům FB David & David s.r.o., Stavebniny SMS Hýskov, Spojmat Hýskov s.r.o., Rozvaděč-shop.cz, Varieta Jilemnice, Advokátní kancelář Bezděk & Partners, JUDr. Anně Burdové, kteří nás materiálně podpořili s tím, že veškeré nářadí a materiál, který nám poskytli, následně ponecháme na Moravě pro další použití.
Vzhledem k tomu, že místa, kde jsme se chystali pomáhat, byla většinou bez elektrického proudu, potřebovali jsme s sebou i elektrocentrálu. S tímto nám laskavě pomohl vedoucí dálničního oddělení PČR v Rudné, pan npor. Ing. Vladimír Klímek, který nám pro účely prací zapůjčil v podstatě zbrusu novou výkonnou elektrocentrálu, za což mu velmi děkujeme.
Z vlastních zdrojů jsme dali dohromady další nářadí, jako jsou rozbrusy, motorové pily, lopaty, košťata a naši elektrikáři, veškeré věci, které by mohli potřebovat ke své práci. O náklady na pohonné hmoty, oleje do pil a další drobné výdaje, jako je jídlo a pití, se postaral Sbor dobrovolných hasičů Žloukovice z vlastních prostředků.
Po několika dnech náročné organizace a zařizování jsme konečně v pátek 2. července mohli v počtu devíti lidí vyrazit na cestu. Za SDH Žloukovice bylo vysláno šest hasičů a dále nás doplnili tři kamarádi z SDH Jánská.
Po úspěšném zdolání dálnice D1 jsme ve večerních hodinách dorazili do obce Hrušky, kde jsme se zaregistrovali na krizovém štábu a s díky přijali nabídku na ubytování u místního vinaře a našeho kamaráda pana Jana Nešpora.
Ráno jsme se hlásili na štábu, kde jsme byli vysláni na likvidaci následků tornáda v okolí obce, které spočívalo ve vyřezávání spadaných stromů z příjezdových cest, vinohradů, ale především z koryta místního potoka, kdy v případě vydatnějšího deště hrozilo jeho ucpání a problém v podobě rozlití vody do obce. Zde bych rád velmi ocenil nasazení našich pilařů, kteří odvedli opravdu skvělou práci, za kterou jsme byly vysoce hodnoceni i profesionálními hasiči ze záchranného útvaru v Hlučíně s nimiž jsme spolupracovali a byli pod jejich velením.
Po náročném dni jsme byli pozváni na místní hřiště, kde bylo připraveno plátno, na kterém se vysílal přenos z mistrovství světa ve fotbale a bylo zde pro příslušníky IZS a dobrovolníky zajištěno bezplatné občerstvení.
K večeru jsme měli poprvé možnost vidět a plně si uvědomit neuvěřitelné rozměry katastrofy, ke které zde došlo a to jsme ještě nevěděli co nás čeká ráno.
Druhého dne jsme byli přiděleni ke kamarádům ze Záchranného útvaru HZS z Hlučína, spolu s kterými jsme pracovali přímo v epicentru neštěstí v samém centru obce. Během tohoto náročného dne jsme využili veškerou naši techniku, kterou jsme s sebou měli a to jak rozbrusy při rozřezávání ocelových nosníků střech tak především naše ruce při vyklízení objektů před demolicí.
Práce nebyla náročná jen fyzicky ale především po psychické stránce, neboť se nejednalo jen o objekty určené k demolici, ale především o domovy lidí, kteří zde prožili své životy, nebo naopak teprve zakládali rodiny. Jejich příběhy a statečnost s jakou dokázali snášet své neštěstí, byly o to dojemnější, že přestože sami přišli téměř o všechno, neváhali se rozdělit o to málo co jim zbylo a stále se chtěli starat o dobrovolníky, kteří zde pomáhali. Zde si dovolím říct, že v případě, že bychom využili jen polovinu pozvání na ochutnávku vína do místních sklepů, která jsme obdrželi, patrně bychom měli plný kalendář na několik let dopředu.
V okamžiku, kdy se nedělní odpoledne začalo chýlit k večeru, postupně celá vesnice utichala a jak složky IZS tak dobrovolníci i místní obyvatelé si dopřáli alespoň krátký odpočinek po více než týdnu téměř totálního nasazení a i my vzhledem k našim pracovním povinnostem začali balit na zpáteční cestu. Do Žloukovic jsme dorazili unavení, špinaví, ale spokojení, z dobře odvedené práce v nočních hodinách a čekalo nás krásné přivítání žejdlíkem dobře vychlazeného piva, na které jsme se již všichni moc těšili.
Závěrem bych rád znovu poděkoval všem sponzorům, přátelům a lidem, kteří nás podpořili, ať již materiálně či morálně. Velký dík patří všem, kteří se akce účastnili a jsem velmi vděčný za práci, která byla odvedena a zejména za to, že se vše obešlo bez zranění.
Věřím, že se nám podařilo alespoň malou kapkou přispět do pomyslného vědra práce, která byla odvedena a ještě bude třeba ji na místě odvést, a jsme připraveni kdykoliv opět přispěchat s pomocnou rukou kdekoliv to bude třeba, byť všichni doufáme, že to nebude třeba.

Foto z akce





Autor: SDH Žloukovice ©Vojtěch Rössler

Obec











Sbor dobrovolných hasičů Žloukovice
Žloukovice 93
267 05 Nižbor
IČ: 47560550

www.sdhzloukovice.cz
© Sbor dobrovolných hasičů Žloukovice
Právní doložka
Editace